Everly Hotel, Pjaya

Percutian adhoc. Nak puaskan hati si H@kim yang asek2 nak  dok hotel.. asalnya nak pegi royal bintang kat the curve, tapi tempat tu kan bising.. tak kuasa la kan nak weekend getaway, tapi tempat bising.  
So, nak kasi feeling jauh sikit, kita pegi ke Putrajaya. Book  via  agoda.com kul 12 tengah hari, kul 2 dah terpacak kat hotel.
Kami dapat executive suite.  Besar dan selesa..
Dah la wireless free, maka budak2 ni sambung aktiviti tengok youtube.
Hotel ni ada swimming pool, tapi disebabkan hujan dan sejuk, maka anak2 aku x mo mandi di swimming pool.   Kami memang betul2 bercuti di dalam bilik je. Tengok tv dan rehat2 .. dari bilik tidur, boleh nampak tasik di belakang MoE dan Alamanda.. tp bila malam gelap saja.. tak ada apa2 pun yang nak ditengok.
Petang dalam jam 5, kami ke alamanda nak tengok Hunger Games la kononnya. Sekali x de dah movie tu. We are sooo yesterday.. takpela.. nanti kita beli cd saja la. Movies lain pun macam bosan saja.  Jadi, kami pusing2 Alamanda saja..  tak lama kami pusing2,  sebab so the very bosan kan..kami tapau burger  di food court dan aku beli popia juga di food court alamanda tu. Tapi popia tu sangat la x sedap, dan berasa aneh. tak habis pun aku makan.. membazir je.
Malam tu memasing tengok piala AFF.. bersorak2 dalam bilik.. walaupun kalah, puas hati sebab main bersungguh2 kan.. dah namanya pun nak relaks saja..memang betul2 relaks duduk dalam bilik la.. puas hati si Hakim tu.. keluar kejap2 pegi Alamanda malam tu, dan sempat aku sambar jeans sehelai kat Parkson.. asal boleh aku ni..
Nak jadikan cerita,  aku bangun solat subuh, perut aku sakit dan memulas ya amat2 sakitnya.. kena cirit birit uols. . Sekejap2 aku ke toilet. . Dah la aku sorang je yang sakit perut. . Aku rasa culprit nya di sini adalah popia tersebut, kerana aku sorang saja yang makan popia tu.
Bila dah sakit perut,  aku x jadi breakfast.  Hanya hasben dah anak2 saja yang pergi. Aku dok bilik sambil main phone..
Suite  ni 2 kali ganda besar size bilik biasa. Masuk2 ruang tamu, then ada pintu ke ruang tidur, tapi aku x tutup pintu tu..aku baring atas katil dan tengah2 aku main phone tetiba  dengar air shower bilik air dengan kuat.  Aku cam..helloo..bunyi apakah itu. .aku jengok ke pintu ke arah ruang tamu..takkan bilik air orang sebelah..melampau sangat jelas bunyinya..sah bilik air aku. Kau ingat aku berani sangat nak bangun nak check? Memang tak la.. lama juga bunyi tu..level takut aku dari 1-5 adalah 2 je. Sebab aku berprasangka baik yg itu adalah pressure air. Dan prasangka baik tu berhasil sebab skala ketakutan aku tak berubah sampai bunyi tu stop.  Aku yakin something wrong dgn pressure air kat bilik tu..tu yang dia on sendiri.. yakin..yakin ..
Lama pula encik hasben aku g bekpes.. bila dia balik, kami terus check out sebab plannya nak ke rumah adik hasben kat klang.
Kesimpulannya, mmg sangat worth it harga bilik kat Everly ni. Aku suka..bilik besar dan selesa. Pekerja2 dia pun baik dan ramah tamah. Kalau saja nak relaks2, boleh la ke sini, nak ke Alamanda pun jalan kaki je.

Dublin Part 2

Hari2 seterusnya plan nak balik awal dari opis supaya kami boleh jalan2 Dublin .. tp kita hanya mampu merancang.. sedih uolss.. hari rabu tu banyak gila kerja..lepas meeting,   Jackie kena  tunjuk aku untuk buat kerja yang aku tak pernah bhat before, then kena solve issue team Jackie. Hasilnya, kami balik dari opis agak lewat. Tak awal pun.. ciss betul. Itupun, sebab dah gelap.. lagi nak berjalan ke train..nak berjalan ke hotel.. sabar je..
Ye la..dah memang datang untuk kerja...jangan mengada nak berjalan pula ya. Opis aku ni dekat Dundrum . Baru je mereka pindah ke Dundrum *bangunan pun masih baru ..dulu opis kat tengah2 Dublin. So, masa nak makan, kami tanya la staff Dublin makan mana..depa makan kat meja sendiri. . Or.kat pantri..abis tu, aku dengan Jackie macam mana? Takkan nak share dengan mereka. Haa.. tak lawak. Nasib baiklah bangunan ni bersambung denga shoping complex .. ala2 MidValley gitu. Dan .shopping complex dia sangat best..  aku beli vege sushi setiap kali lunch time ..  Jackie siap shopping baju lagi. Shopperholic sangat..  situ ada H&M, Zara, Pandora.. tp harga H&M tu kalau dalam € nampak la murah, tapi kita gaji bukan dalam euro ye..setelah aku convert, aku dapat lagi murah kat Msia..so better beli kat Msia.  Hari terakhir kat sana baru aku beli baju .. sebab murah uols.. terus amil 2 helai..nama.kedai tu Penny..so kalau uols g Ireland..cari la Penny..actually peny ni subsidiary of Primark..
Walaupun x berjalan mana2 kat Dublin, Tapi, nasib  la aku turun tren kat Stephen Green dan on the way to hotel, lalu area Dame Street yang banyak kedai2 best dan orang buat show jalanan..  jadi, tak la kesian sangat dengan kami kan..  sempat la usha pertunjukan jalanan gitu.. balik bilik aku buat megi.  Aku ni bukan la peminat megi sangat. . Tapi dalam keadaan begini, tak payahlah nak memilih..megi kari pun sedap juga kan ..*iklan megi. Tapi sekali tu je la aku makan megi . Hari2 seterusnya x yah  dinner.  Amazingly, aku x lapo...
Hari terakhir,  kami check out awal, sebab pukul 1 dah nak ke airport.  Flight Jackie balik ke US adalah pada 4pm..dan aku pada pukul 8.20 pm. Aku Sampai2 lobi, Jackie dah siap checkout. Aku checkout dan letak barang kat storage room sebab kami plan nak naik bas keliling Dublin , then balik hotel amik barang dan terus ke airport.
Kami plan nak amik bus tour €19 keliling Dublin. Tapi , memandangkan kami keluar awal sangat, bas tour mula jam 9.. jadi kami amik kesempatan masuk ke Trinity College.  Kalau tak silap aku, University ni adalah antara yang tertua di Ireland.  Kebetulan pada minggu tu adalah graduation week, ramai lah orang kan.. Jackie siap tegur sorang mat saleh ni pasal jubah yang dia pakai. Aku rasa macam komplikated je cara dia pakai jubah konvo tu..bukan macam kita punya yang ala2 sarung je. Jackie pun sependapat dengan aku..sebab jubah konvo kat msia sama dengan jubah konvo us..main sarung je. Being makcik Jackie, dia rekues kat mat salleh tu utk pinjam kejap jubah tu utk buat bergambar. Bdk tu x kasi. Today is my graduation day..ujar budak itu tegas..  aku nak tergelak pun ada.sebab banyak kita dengar yg omputih ni x heran pun konvo2 ni kan.. mebbe bdk ni kerja keras masa stadi..atau jubah tu susah nak pakai. .jackie ni pun main rekues je..  dasar sgt kann..
Kami  keluar dari trinity college pun still belum jam 9..see !awal kan kami keluar. Sempat la kami jalan2  ke area kedai  di situ. Jackie nak cari barang harley davidson utk brother dia..dan nak cari barang2 utk cucu dia juga since hari tu bday cucu sulung dia..dah umur 15 tahun uols.. ada satu kedai ni, cantiknya barang2 dia. .high class sangat.. aku suka.. aku sangat tertarik dengan mangkuk, tray kaca yang dia jual (mak2 sangat dah kenapa) tapi mengenangkan takut pecah ke hape (dan faktor harga yang agak tak masuk akal) aku belek2 je la .. see..aku rasa aku dok situ berjam2 pun ok.. ada jual segala macam benda. . Dari souvenir sampai la ke baju..tp aku x beli apa2..sebab souvenirs aku beli kat carols.
By the way, sebagai pelancong, kita boleh claim semula tax yang dikenakan bila kita beli barang. Sila isi borang dan pass kan di airport,  atau boleh juga pos bila sampai di negara kita, kang dia kasi semula tax tu kepada kita.  So..sila la simpan resit2 souvenir anda. Dan mintak form tax juga dari kedai souvenir tu.
Kami ambil bas dari depan kedai souvenir tu. Bas tu selesa (tapi penuh). Aku dan Jackie duduk kat atas.nasib la x hujan kan.  Stop pertama kami adalah Dublin Castle. Kali ni, sempat la kami masuk  dalam castle.  Dalam area castle ni, memamg ada macam area chapel dia sendiri yang dah x digunakan. Dia bukak as pameran je. Dan utk pengetahuan korang, banyaknya la church kat sini..sebanyak mana banyaknya pub mereka. 
Kami x lama di sana sebab nak kejar masa.. dah siap tangkap gambar, lari2 tunggu next bus dan kami turun di satu lagi church yang jackie nak pergi..tp kami x masuk. . Hanya tengok2 luar saja dan tangkap gambo.. dah la bas yang seterusnya lambat..kami ni masuk explorace ..mengejar masa ni. Aku secara jujurnya x de tmpt nak pergi..aku ikut je si Jackie..  & memandangkan bas tu lambat,jam pun dah 11++, kami ambil keputusan duduk2 dalam bus utk buat satu pusingan dan tgk area bandar dublin. Jadi la kan.. 
Luas tau kawasan yang dicovered oleh bas ni.. kami sampai di last stop pukul 12. Lelaju lari ke hotel ambil beg dan panggil teksi untuk ke airport.  Satu perangai makcik Jackie ni adalah dia selalu beranggapan abamg teksi ni penipu. Dia bisik kat aku why macam jauh sangat perjalanan kita ni.. aku cakap, takper.. mebbe sebab siang kot..jem.. dia x puas hati..dia pegi tanya driver tu ..mengapa jalan ni macam jauh. Driver tu terangkan la skang tengah  hari plus jalan sehala kan..
Sampai2 airport, kami berpisah sebab jackie dah lambat..peluk2 dengan jackie yang super baik..dan aku duduk sorang2 selama berjam2 sementara menunggu flight aku. Ok..aku tido..bukannya aku duduk. Caranya adalah..aku peluk handbag dan beg laptop dan  tido secara duduk. Penat weh explorace dengan Jackie tadi..  kat airport juga aku sedar yang aku x beli apa2 utk diriku. .so x de kenangan Dublin..nasib baik ada kedai pandora kat airport. .memahami sngt. .maka aku beli 2 charms ..seriyes cantik dan way way murah dari haraga Malaysia.. saya suka!!! Bertambah koleksi saya.. sampai di Dubai airport lak, aku borong ceklat utk anak2..
Actually aku ada option untuk extend over the weekend dan company still will pay for hotel and all..tapi sorang2? Memang tak la kan..sian anak2 kat rumah. . So, encik suami, sila plan next yr trip to Europe. .sekian..

Dublin Part 1

Aku ke Dublin dengan Emirates.  Mulanya ingatkan nak check in di KL Sentral,  tp sampai jam 6, check in kaunter Emirates masih tak bukak.  Flight aku jam 940 am. Tunggu lagi 10 minit, then aku decided untuk terus ke KLIA dan check in di sana.
Sampai2 di KLIA pun kaunter x bukak lagi. Ramai orang dah tunggu.  Dia bukak kaunter jam 7.. ok la.. nasib ada family dari Gombak yang beratur belakang aku boleh buat kawan bersembang.  Selesai check in, aku terus masuk ke departure.jauh juga gate utk emirates ni. Sampai2 , mula2 aku buat adalah call amex center untuk confirmkan yang amex opis  tu dah activatekan untuk overseas. Then, aku call visa cc *personal aku untuk activatekan overseas usage. Memang last minute sangat. Dah nak bertolak baru call.
Kapalterbang yang aku naik ni adalah dari kl -dubai, transit sejam 40 minit,  then dubai -dublin.
Sepatutnya berlepas 940, tapi dah lepas jam 10 pun x boarding lagi. Agak lambat la juga berlepas. Risau juga aku sebab takut tertinggal flight ke dublin.  Flight almost full. Aku dapat duduk belakangggggggg sekali. Ala2 stewardess gitu. Tp yang best, sebelah aku kosong. Ini la nasib travel sorang2.  Tp aku suka je dok sorang2 ..sebab aku boleh baring kat situ.   Bagi aku, pramugari emirates ni baik2.. senyum je..  apa aku buat sepanjang 7 jam kl -dubai adalah tengok movie *tapi tak habis dan tido.  Bangun untuk makan saja.  Aku memang paksa diri aku tido sebab aku sangat nebes setiap kali ada turbulent.  So..better la aku tido..
Sampai di Dubai, terus cari gate untuk transit ke Dublin. Memang x lama pun tunggu sebab kami memang sampai agak lambat.  Yang tak bestnya airport dubai ni adalah wireless dia free untuk 30 minutes je..kedekut betul.. dah la free sekejap je..yang sekejap tu pun aku tak leh masuk.
Dari dubai ke dublin took me another 7 hours.  Kali ni aku duduk kat depan skit. Memang depan la juga.. Bayangkan , aku dok sit 4 yang tengah2 tu..dan sorang2.. wahhh.. siap leh baring juga. Depan aku ada group dari China..bisingnya..tp aku x kira..tido tetap tido. Sampai di ireland jam 530 pm..dah gelap gelita.. dan yang bestnya. .imigresen x check beg pun..lepas gitu saja. Tak macam australia dan nz yang sangat strict.  Patut la bermacam2 bahan students kita kat sini boleh bawak.. 
Sampai2 tawakal je ikut signboard taxi. Aku tinggal di trinity city hotel, dublin. Dari airport kos teksi adalah €21 ++. Lebih kurang sama macam yang aku baca di internet. Sebab dah sampai lewat,  bilik pun dah ada. Sesampai terus cuba sim card  yang aku beli kat airport.  Tak boleh pakai sebab phone aku sim locked. Hampeh! !! Nasib la hotel ni wireless free..so sempat wasap family inform yang aku dah sampai. Cantik sangat hotel ni dan sgt klasik.






Esoknya pepagi lagi si Jackie *lead dari Boston, US dan call bilik aku  untuk remind pegi opis sama2. Kami x pernah jumpa.. hanya penah bercakap di phone masa meeting. Masa aku sampai di lobi, nasib la ada sorang je pompuan tgh tunggu di situ..senang skit aku nak tuduh itu adalah Jackie. Sebab ini hari pertama, kami decided nak naik teksi dulu ke opis ..dari hotel ke office charge teksi adalah €28 ..mahal kan.. jackie tuduh kami kena tipu dengan driver teksi.  Biasalah..nak tuduh lebih2 pun x berani kan.. redho je la.. sebab dia x puas hati dengan tambang teksi tu, bersungguh dia research kalau ada train dari Dundrum ke city.
Rupanya dekat dekat je train station tu dari opis. Kami tanya pada sorang pakcik di lobi, di mana nak dapatkan train. Di sini, train tu namanya LUAS. Dia x de pagar2 scan  tiket macam Star atau Putra Lrt . So balik dari opis, kami berjalan ke Ballaly * dah la aku pakai high heel..lenguh berjalan.. . Sampai2, beli tiket kat mesin, kami beli ke last station iaitu Stephen Green . Tolong jangan imagine station tren ni macam station kita sebab bagi aku ianya hanyalah macam bus stop. Siap kau leh pegi lane sebelah selamba2 je lalu tengah2.Tren pun lalu tengah2 jalan raya biasa. Sapa2 penah gi Melbourne, train stop dia macam tram stop kat Melbourne. .tp train dia canggih macam train Melbourne. Tiket manual yang kita beli tu, x yah scan bagai. Randomly akan ada org check tiket kita. Dari Ballaly ke Stephen Green cost us €2.60 ..amat murah berbanding teksi.





Bila turun di Stephen Green, kawasan sekitar ni namanya Dame Street . Banyak kedai2 ala2 high end dan branded di sini. Jackie tanya samaada aku nak terus balik hotel or nak jalan2 dulu. Masa tu jam dah pukul 530.. hari dah malap2.. memandangkan budak opis kata area ni dekat dengan dublin castle, kami decided untuk jalan cari castle tu. Jauh rupanya..aku dah la.sakit kaki. Ciss sangat. Dah la jauh.. castle dah tutup. Hari dah gelap.  Maka,kami tangkap gambar kat luar saja.  Kawasan tu sendiri memamg dah cantik. Untuk.pengetahuan korang, dublin castle ni mmg di tengah2 town. Tak ada apa bolrh di tengok selain castle yang ditutup...sedih..




Balik tu, kami naik teksi ke hotel. .sebab aku memang dah menderita dengan kasut aku. Kasut ni mmg kasut lama aku ..memang bawa g opis ari2..tp kat Msia mana la jalan jauh kan..so memang aku taha lagi..  Esoknya terus  pakai sport shoes.



Legoland Hotel

 Legoland lagi...so tak perlu la review sangat pasal theme park.
Kami sampai di legoland jam 10. Sampai2 terus ke hotel Legoland untuk register dan letak beg di kaunter beg.  Nak register tu pun barisan punyalah panjang.. itupun ramai juga yang datang secara walk in, tak buat reservation,  dan kemudian balik je sebab hotel dah full house. 


Selesai letak beg, kami breakfast dulu.. lagipun plannya nak masuk theme park sekejap..main apa yang kita tak main last time, kemudian check in hotel , lepas tu ke water park pula. 
Hari panas yang amat. Aku ni dah la ratu migrain, nasib la dah spare ubat migrain dalam beg.. aku hanya naik train keliling park dan naik satu ride yang sangat tak mencabar...selebihnya aku duduk minum air sambil tengok orang naik roller coaster dan jadi photographer anak2 aku. Aku suka tengok orang naik roller coaster..lebih2 lagi tengok muka depa bila ride tu nak menjunam..nak suruh aku naik? Memang takkan!!
Sekejap  je kami kat dalam tu..dalam kul 2, kami dah terpacak kat lobi hotel untuk check in.    Sambil2 tunggu check in, aku temankan anak2 main lego kat lobi..  budak2 memang tak kan boring menunggu sebab kat segenap ruang di lobi ada tempat main lego.




Kat legoland ni, bilik dia ikut theme. . Kami ambil theme pirates. Setiap level ada theme dia sendiri;  macam pirates,  ada di level 1 dan level 5. Theme  lain yang ada adalah Adventure dan juga Kingdom. Korang masuk la website nak  tengok macam mana bilik dia. Theme tu bermula sebaik saja kita keluar lift.  Macam theme pirates, keluar saja lift,  terasa macam berada dalam kapal lanun.  Lift dia funky sangat..siap ada lampu dan  music bagai.. si H@kim  asal masuk lift , terus menari..
 Bilik kami muat utk 5 orang, 2 dewasa, 3 kanak2.. dalam bilik tu, ada 1 katil queen, dan 1 katil double decker *bawah sekali ada pull out bed ..so total 3 katil.. area untuk kids tido tu sekali dengan tv dan permainan lego sekali.  Lego tu tak boleh bawa balik ye. Hanya untuk main dalam bilik je.  Ada treasure hunt juga dalam bilik.  Ada kertas yang guide budak2 ni untuk passcode untuk bukak treasure box tu. Bukan susah soalannnya, cuma kira berapa banyak tengkorak kat carpet , berapa banyak tapak sulaiman , dan apa nombor kat tv budak2 tu.. seronok tengok anak2 excited dok mengira tapak sulaiman kat karpet. Sekali bukak treasure hunt, dalam tu ada keychain, lego, dan notepad. . Suka budak2 tu dapat lego lagik.  Padahal tadi masa kat theme park,  masing2 dah membeli lego. 

Aku yang ratu migrain ni, terus makan ubat. Sakit kepala weh. Budak2 ni pun main2 sampai pukul 4..dah pukul 4 baru terhegeh2 nak ke waterpark.  Aku memang tak larat nak berjalan dah. Memang rugi tiket aku. Tapi nak buat macam mana, aku perlu rehat dan tido setelah makan ubat tadi.
Setelah mereka balik dari waterpark, kami keluar dinner. Dalam jam 7.. kami jalan kaki ke mall depan legoland ni.Medina.  kedai makan kat situ tutup jam 10 katanya.  Ada kfc, burger king, kopitiam, secret recipe, thai cuisine, gloria  jeans coffee dan .banyak kedai makan lain. Kedai serbaneka pun ada.  So, kalau korang tido di legoland,  tak perlu gusar nak drive keluar. Semua ada kat Medina.
Lepas makan.. laju2 balik bilik..untuk bersiap2 masuk semula ke theme park sebab nak tengok bunga api.  aku pun tak sure pertunjukan bunga api ni untuk hari Malaysia atau untuk occasian lain. Tapi yang pasti, memang cantikkkk.  Dah la dia buat kat area miniland,berlatar belakangkan klcc dan dan bangunan sultan abdul samad. Nampak sangat real dalam gambar. .terutama KLCC area tu.



Esoknya kami turun breakfast jam 9. Ramainya orang. Siap queue depan cafe. Tapi tak perlu la gusar sangat, sebab mereka ada sedikan tempat menunggu yang selesa, siap ada jus kat tepi. Once sampai, korang kena register nombor bilik dulu, then bila dah sampai giliran dia akan panggil. Aku rasa sebab full house dan ramai orang kalau normal day, sure tak gini. Tapi, tak lama pun menunggu, dalam 10 minit, tapi kau x sedar pun lama gitu, sebab sambil2 tunggu, leh main lego juga.
Overall, kami sangat puas hati dengan Legoland Hotel ni. Looking forward untuk datang lagi sebab budak2 pun sangat enjoy di sini. 

Roti jala tanpa acuan

Aku ada masak kari ayam yang sengaja yang aku lebihkan kuahnya.  Bila tak habis, aku simpan dalam peti ais, kemudian lupa nak panaskan sebab dah tertolak ke belakang.  aku dapat idea untuk buat roti jala, boleh buat makan lawan dengan kari tu.
Aku memang tak pernah buat roti jala, maka acuan roti jala pun sudah tentu tak ada. Terima kasih kepada encik google kerana memberikan saya link untuk membuat roti jala tanpa acuan. Senang sangat.
Buat roti jala ni pun senang sangat2. Baru kutahu..  resipi ni aku ambil dari resipiwarisanbonda.blogspot.com  dan aku ubah skit2 je..  adunan ni aku dapat dalam 6 roti jala.
Bahan2 dia:
3/4 cawan air masak
1/2 cwn susu cair
1 cwn tepung gandum
1/2 sudu teh  garam
Pewarna kuning , tapi sebab aku x de, aku letak serbuk kunyit
1 biji telur
3 sudu besar butter yang dicairkan
Cara:
Campurkan semua bahan dalam blender (kecuali tepung) then kisar.
Bila dah sebati, baru masukkkan tepung dan  kisar lagi.
Tapis bahan2 kisar tadi supaya kita hanya dapat adunan yang halus.
Bila Adunan dah siap, Boleh la start mengkirai roti jala korang guna acuan dia. Tetapi, kalau sapa2 yang x de acuan, caranya adalah ambil botol mineral water yang kecil dan juga paku. Panaskan paku dengan api, then cucuk di penutup botol (sehingga anda dapat satu lubang). Masukkan adunan ke dalam botol, dan mulakan menkirai adunan anda.
Kalau korang nak tengok video dia, silalah cari di youtube.   Aku pun cari kat youtube gak.  Senang je.. gambar kat bawah end product dia. Tp ada sikit2 hangit kat sebab kuali panas sgt..aku punya  roti jala  tak cantik pun, tak macam demo yang kat youtube tu..tp sebagai permulaan, aku sangat excited sebab ada la rupa juga..kasi la chance..lepas raya aku nal cuba buat dengan proper acuan..

Daging dendeng vs bubur kacang durian

Masa aku kije di opis lama, ada kawan aku ni akan akan ambil order daging  dendeng tiap kali nak raya. Selalunya dia akan kasi awal, dan aku akan buat makanan berbuka ..sedap!!

Dan tetiba hari ni rasa nak makan daging dendeng.  Membuatnya agak renyah, tapi yang bestnya bahan2 dia senang nak dapat.  Aku  check semua bahan ada, maka marilah kita memasak daging dendeng.

Sebagai beginner, aku tak berani masak banyak2 .. aku guna daging batang pinang, beli sekilo, tapi aku guna separuh je.  Bahan2 ni aku agak2 je.  Resipi ni aku amik dari blog mat gebu di tiffinbiru.com,  tapi aku ejas skit. Sebab mat gebu letak resipi utk daging sekilo, aku tulis je sini..kang pandai2 korang ejas juga.
Tanda * adalah bahan yang aku tambah sendri yang x de dlm resipi encik mat.

Bahan2:

1 kg daging
500 gm  bawang merah utk dibuat bawang goreng
20 - 25 tangkai cili kering dikisar
20 biji bawang merah dikisar
1 cawan gula melaka
1/4 cawan jus asam jawa pekat
3 camca besar kicap pekat manis
Garam secukup rasa
* halia
*bawang putih
*bunga lawang
*kulit kayu manis
* kicap manis
Cara:
1. Potong daging dan rebus daging bersama2 halia dan bawang putih  yang diketuk.
2. Bila dah empuk, toskan, dan hiris nipis, kemudian diketuk daging (dont ask me why). Kemudian, goreng daging tu sekejap. Jangan lama sangat, nanti keras pulak daging itu.
3. Buat bawang goreng (then aku  tumbuk bawang goreng tu  *tumbuk kasar, bukannya sampai halus.
4. Tumis bawang kisar sampai naik bau. *masukkan bunga lawang dan kulit kayu manis.

 5. Bila dah masak bawang tu, masukkan cili kisar,goreng sampai masak.
6. Masukkan daging, air asam, kicap manis dan serbuk perasa. Letak garam skit
7. Dah agak rata, masukkan pula bawang goreng.
8. Masak dengan api kecil sampai keluar minyak dan siap!

Bau dia memang mencabar..wangi je sebab banyak pakai bawang.

Sambil2 aku masak daging ni, aku buat bubur kacang hijau. Lepas tu terasa macam best pulak kalau tambah durian dalam bubur.lantas zaassss... aku ajak hasben pegi beli durian kat depan deen's Melawati. Beli yang siap dah pack..durian tembaga katanya..rm15 per pack. Boleh taham gebu durian tembaga ni kan..warna pun cantek. 

Cubalah ye.daging dendeng ni tahan lama. Simpan dalam peti ais dan boleh makan utk sahur  juga.

Pray for Gaza

Melbourne Day # 7 - Bandar Melbourne

Hari terakhir kami nak jalan2 dalam town je.  Kami plan nak naik semula Visitors Shuttle dari Federation Square.  kami keluar jam 830 ke Flinders Street. Singgah dulu di Pappa Roti di Elizabeth street untuk sarapan: minum latte & bun.
Selesai sarapan, teruskan berjalan sebab nak catch bas pertama jam yang akan bertolak pada  930 pagi. Bila sampai di Federation Square, hasben aku beli tiket dulu, sementara aku dan anak2 lepak di atas sambil minum slurpee yang dibeli di 7E. Cuaca tak berapa sejuk.. sesuai la untuk berjalan2.
Walaupun ada 13 stops, kami hanya aim nak ke Victoria Market dan Botanical Garden saja. 
Victoria Market ditutup pada hari Isnin dan Rabu. Pada pemerhatian aku, harga pada hari Khamis adalah jauh lebih murah dari hari Selasa (barang yang sama boleh naik harga sehingga $2 pd hari Selasa.)  Lagi satu, pada hari Selasa, lebih banyak gerai dibuka.  Aku cuba  cari gerai adik dari Indonesia yang kami beli minggu lepas, tapi tak ada. Mungkin dia tak berniaga hari ni.  Ada satu gerai tu, aku sangat berkenan dengan barang2 dia..tapi bila ditanya harga, dia macam tak layan.. kami tunggu dia pergi ke belakang, kemudian kami pun ambil keputusan untuk pergi. Baru beberapa langkah, dia panggil kami, sambil beritahu harga patung kangaro tu berapa. Rupanya, dia pun tak pasti harga barang tu, dia check di belakang. Bila kami belek2 barang, dia datang dan tanya adakah kami muslim. Bila kami cakap ya, dia terus hulurkan tangan sambil memberitahu dia dari Afganistan. Kemudian, dia tanya kami dari mana. Bila kami cakap Malaysia, respon dia adalah "ohhh..the MH 370!" Sabar je la aku!! Banyak juga dia kasi diskaun pada kami. Lawatan kali ni, aku tak beli souvenir yang sama macam kami beli dari Sydney. Ye la kan..orang yang akan terima souvenir ni pun orang yang sama juga, jadi kena la cari souvenir yang berlainan. Kalau dibandingkan dengan Sydney dan Melbourne,  aku rasakan kos di Melbourne jauh lebih murah. 
Selesai membeli, hujan pun turun. Semasa kami di Victoria Market, hujan masih gerimis..tak lebat lagi.  Dari Victoria Market, kami ke Botanical Garden.  Cantik taman ni dan sangat besar. Kami pusing tak sampai satu pusingan pun sebab anak2 dah penat berjalan. 
Dekat botanical garden ni ada dibina tugu untuk memperingati perajurit yang terkorban semasa perang dunia ke 2; Shrine of Rememberance. Tugu ni kelihatan seperti Istana Rom. Tugu ni sangat tinggi, dan dari atas, kita boleh tangkap gambar bandaraya Melbourne yang cantik.  Di dalam tugu, ada diletakkan nama setiap perajurit yang terkorban di dalam kotak kaca.
Dari atas, kami nampak Visitor Shuttle datang. Hasben dan anak2 jalan punya la laju dari tugu sebab nak mengejar bas. Kalau kami tertinggal bas yang ni, bas seterusnya akan datang dalam masa 30 minit.  Dah la masa tu hujan, dan kebetulan bas berhenti lama sebab ada visitors bertanya soalan pada driver. Rezeki kami dapat kejar bas tu.
Bila menghampiri Federation Square,  hujan semakin lebat. Kami turun dan berjalan ke Imax dalam hujan. Di imax, ada pameran games dan moving picture.  Anak2 seronok la. Hari Khamis akan bermula pameran Dreamwork's Production . Anak2 aku kecewa sangat sebab kami tak sempat tunggu pameran tu.  Untuk menghilangkan kekecewaan, kita tangkap gambar depan poster pameran pun jadi la. Tapi, pameran2 sedia ada di Imax tu pun dah cukup menarik.
Dari situ, kami teruskan berjalan kaki dalam hujan untuk beli makanan. Kami take away fish n chip, dan juga ayam (beli di Nandos). Untuk balik ke La Trobe street, kami naik tram no 35 dari Flinders Street.  Ramai orang dalam tram, tapi mujurlah tak lama aku berdiri. Di depan Melbourne Aquarium, ada satu keluarga turun, dan kami dapat duduk di tempat mereka. Penatnya memang sukar digambarkan, dengan lapar lagi. Kami sampai di hotel jam 3.30 petang.
Berehat sebentar, dalam pukul 4.45, hasben aku dah kerah kami semua keluar ke Coles untuk membeli coklat. Memandangkan masa keluar awal tadi cuaca tak sejuk, aku pun assume cuaca masih tak sejuk, rupanya, sejuk sampai ke tulang. Betul la orang cakap, cuaca di Melbourne ni boleh berbagai2 dalam satu hari. Suami dan anak2 aku memang dah siap2 pakai sweater, tapi aku yang  degil ni, bersejuklah sepanjang jalan ke Coles.
Di Coles, kami borong coklat dengan beriya sekali. Di Coles, memang hanya ada 1 atau 2 kaunter sahaja yang ada cashier. Yang lain, kaunter layan diri yang kita kena scan sendiri barang dan bayar sendiri dengan swipe debit/credit card.  Memandangkan kami bayar cash, dan hanya ada satu kaunter saja buka masa tu untuk cash, maka terpaksalah kami beratur. Aku sempat usha mamat depan aku, punya banyak barang dia beli, harga hanya $60++.. (jangan mengada convert, kita compare secara biasa,  bayangkan kalau rm60 kat Msia apa saja kita akan dapat). Cthnya, gaji kita kat Msia adalah rm1000, gaji mereka  di sini $1000, tapi mereka boleh dapat banyak barang dengan $60, tapi dengan rm60??   Ada juga benda yang tak logik mahalnya..cthnya adalah parking rate. Parking di sini sehari dalam $18 (early bird)  dan kena keluar dari parking tu sebelum jam 8pm sebab lepas tu rate jadi lain. sebab tu mereka lebih rela naik tren atau tram.  Selamba je pakai kot naik tram. Cool betul kan.. Lagi satu, di Melbourne ni juga kita akan nampak orang pakai kot, bawa basikal. Melbourne adalah bandar yang 'bicycle-friendly' di mana di jalan raya di dalam bandar, memang ada lane yang dedicated untuk basikal. Dan basikal2 ni boleh juga disewa samaada secara harian atau mingguan. Basikal2 sewa ni berwarna biru.  Tapi, lajunya mereka mengayuh basikal. Aku pulak yang ngeri. Hasben aku cerita, masa dia belajar di Aussie ni dulu pun dia beli basikal. Senang nak pergi mana2, kos minyak pun takde..Dan, bila nak balik Msia, dia jual basikal tu. (Patut la masa belajar dulu kurus.. cyclist rupanya..lol)
Di luar Coles tu, ada satu coffee shop. Aku cuba cafe latte dia. Rasanya --->Biasa2 je.sepanjang2 aku di sini, memang aku cuba banyak kedai kopi dia, dan cafe Michel ni la paling so so rasanya.  Dan, kopi di sini murah2 ye. Memang puas minum kopi. Secawan kopi dalam $3++ hingga $5 ++. Itu size  biasa. Itu pun dah cukup kan.
Hari Sabtu lepas juga ada grand opening untuk H&M kat Melbourne yang kebetulannya juga adalah H&M pertama di Aussie.  Kesian kan. Di mana2 ada iklan H&M..kita kat Msia dah ada banyak H&M.  Aku tengok mereka ni pun ghairah membeli H&M (ramai yang bawak paper bag H&M).
Malam ni aku nak kemas2 barang. Tadi kat lobi, kami dah siap request front desk book kan teksi untuk kami esok, jam 6 pagi. Flight kami jam 9.30. Dan, insyaAllah sampai KL dalam jam 3.30 petang.  Anak2 pun dah penat berjalan.
Ok..ini last overseas vacation untuk 2014. Lepas ni jalan2 dekat je. Tahun depan, H@zim nak UPSR, so, no more jalan2 overseas sampai dia habis UPSR. Lepas habis UPSR baru boleh jalan2 lagi.
Hari Khamis aku dah kerja. Kenalah kerja sebab cuti tak banyak kan.  Tak sabar nak balik ..dah terbayang2 masak sambal udang petai. Yummyyy! !!