Legoland Trip

Last week dari hari Selasa, kami pegi ke Johor.  Encik Hasben ada kije kat JB dari hari Rabu sampai Khamis, so, aku dengan budak2 having our own sweet time kat Hotel je.. Kali ni kami dok kat Mutiara Hotel, JB.  Kebetulan semasa kami sampai, hotel ni under renovation.  Lobi pun dah jadi kecik, sebab dia tengah renovate main lobby.  Tapi itu tak menghalang kami dari berseronok.

Sebab encik suami kerja, maka aktiviti kami selepas breakfast adalah tengok tv dan mandi swimming pool.  Pool hotel ni besar, tapi tak cantik.  Kebetulan pulak musim hujan, jadi mandi pun sekejap2 je sebab langit dah gelap. Jadi la kan..kasi budak2 ni happy.    Aku suka dok kat hotel ni sebab staffs dia pun baik2 dan ramah mesra.. Itu pun dah cukup kan untuk kita datang lagi.. Memang x de sebarang masalah la..


Hari Selasa tu, kami dinner kat hotel je..Lagipun dah sampai malam, masing2 dah penat nak berjalan ... Esoknya, kami plan nak dinner kat Danga Bay, tp on the way pergi, hujan punya la lebat.. So, kami decided pergi terus ke arah Skudai, dan pergi ke sebuah restoran yang kami memang dah pernah makan dan memang sedap. Tapi aku x tau nama kedai, gambar pun x tangkap, lupa sangat2.. Harga pun murah..dan sedap.  Sup tulang dia adalah hebat!!! Tak dapat nak rekomen kedai apa, sebab aku memang x tangkap gambar,.Tp kedai ni adalah menghala ke Pulai Spring Resort dari UTM. 

Esoknya, kami dinner di S!nggah Selalu. Ini kali ke 2 aku makan di sini. Kali pertama semasa kami sekeluarga ke USS ..  Memang bukan selera aku la kedai makan ni..Aku order nasi goreng ikan masin, nasi goreng dia sejuk, dan x sedap..
Kami order juga Tako Tako.. pun x berapa sedap.. 3 layer tea aku sangat la bukan 3 layers.  Takpe la..aku anggap aku minum teh ais je la..
Apa sebenarnye makanan yang best kat sini ye?  Mebbe lain kali aku ke JB lagi, aku boleh cuba makanan yang betul2 hebat di sini..
The next day, kami teruskan perjalanan ke Legoland.. Budak2 dari dalam kereta dah bising.. Mereka dah siap2 buat research nak main apa kat sini.. Sebelum pegi lagi kami dah siap2 set kat mind masing yang rides dia x banyak macam USS.. Ye la.. Legoland ni pun masih  baru.. Pokok2 pun x banyak, so, kira ok la .. x yah la compare dengan Legoland overseas sana ye..
Hotel Legoland ni dah siap.. Nampak macam best je kan.. Harga nya pun boleh tahan. Kalau sapa2 yang beli pass utk theme park dan water park, memang sesuai la duduk kat Hotel dia.. Tp macam kami ni, hanya beli pass untuk theme park je..

Anak2 memang dah plan nak naik roller coster.. Aku tengok je la.. Memang x kan naik sebab aku ni dah gayat dan penakut.. Satu kelebihan Legoland ni, dia x ramai orang..  Tak macam USS yang kita kena queue panjang baru boleh naik rides.. Kat sini, laju je pergerarakan korang ..  x de orang sangat kan.. 
H@kim pun naik roller coster tau.. Aku x mampu.. Aku tukang jaga beg je kat bawah sambil tangkap gambar.. H@zim memang dah plan nak pegi driving school kat sini..Memang sesuai la dengan umur dia kan..Tp, bila dia nak queue, semua budak2 yang main kat situ semua rendah2.. Dah nampak pelik sangat bila dia join.. Kesian dia .. So, aku pujuk dia naik boating school ( ye kot namanye dia macam ni). Barisan memang  x panjang.. tp dah dekat2 sampai turn aku dengan H@zim, hujan turun,. Lama la jugak dan lebat la juga.. So, semua rides kena stop.. Bila hujan dah stop, adik2 tu kena la lap air kat boat kan.. Dalam pada depa dok lap2 kasi kering boat , hujan turun lagi sekali.. Sabar je la.. Total waiting time kat boat ni , dalam sejam lebih.. Terharu juga aku sebab aku sabar menunggu.. Kalau ikutkan aku, memang x le aku tunggu, tapi mengenangkan H@zim, aku layan je la.. Bila dah dapat naik, kejap je pun dalam boat nye.. macam naik boat kat titiwangsa tu..gelak besar aku ..

Sebab budak2 ni dah siap2 buat research, kami pegi tempat yang depa dah rekeus awal..Ada satu tu, 4D movie..Si H@kim nak tengok Chima.. Kebetulan masa kami sampai, movie dah start, kena tunggu lagi 45 minit untuk next movie.  So, sementara menunggu, kami makan dulu.. kat bawah ni lego2 depan restaurant tu..  Masuk restaurant adalah sangat best, sebab ada ekon..hahaha
Macam biasa ..kena beli souvenir..Masing2 dah siap keluarkan duit tabung sorang rm 50.. Tp mana la ada lego harga rm 50 kan .. Tu pun depa pilih yang paling murah kat situ.. Adik beli Chima .. rasanya  harga rm 71.90 .. dapat la sekor Chima.. Layan je la adik tu .. Si Abang pula  beli alarm clock .. Harganya RM 119.. tp  dapat diskaun 30%.. Last2 aku tengok alarm clock tu tersadai je kat atas meja makan.. Sabar je la ..asal boleh membeli budak2 ni..
Lain macam miniland, ada lego KLCC, KL sentral , sangat cantik..  Aku lalu laju2 kat area tu ..sebab sangat panas.. Tak sanggup nak layan lama..

Ada satu ride tu, aku macam nak naik, dia akan naik slow2, then, turun air terjun la kononnya.. For sure akan basah la .. Aku macam berani..dah nak ajak H@zim, tp kendian aku cancelkan sebab aku takut aku akan memalukan diriku sendiri..

Overall, not bad la .. Cuma..panas tu pasti.. Again, aku rasa budak2 kecik yang umur 4 tahun ke bawah, x yah la bawak.. dah la panas, bukan depa leh naik apa2 pun kan. .
Ok..kang sambung ..sebab dari JB, kami ke Melaka.. byee..

Ayam Masak Mayonis

Sepanjang2 puasa ni, memang aku masak sendiri, kecuali masa awal2 Ramadhan ,sebab H@zim masuk spital, dan kami berbuka di spital selama 4 hari.. Makan nasi bungkus je..

Selebihnya aku masak sendiri. Aku memang malas la nak beli kat PARAM sebab nak dapat yang sedap tu memang susah.  Dari aku sakit hati menyumpah penjual tu, baik la aku masak, walaupun terkejar2 mengejar masa.  .  Aku kuar opis dalam kul 5, dengan jem bagai, selalunya aku sampai rumah dalam kul 6, dan siap semua dalam kul 7. Sementara tunggu masakan tu siap, aku lari2 naik atas untuk asar.  Time management sangat kan..hahhahah..

Mencari idea nak masak apa memang senang.. sebab?? sebab kat opis aku ni ada cik Ain yang sangat la pandai masak. Ini blog dia Ain's blog .  Aku pakat2 tiru je apa yang dia masak , dan hasil nye memang mabeles..

 Bihun siam ..sedap uols.. first time masak bihun siam sendiri.. hasben pun bertambah2..Resipi ada kat blog Ain..Jangan derhaka resipi ..ikut je kalau nak sedap..
 Ni pun aku tengok resipi dari blog Ain.  Ayam ala2 kenny rogers. Ain perap 2, 3 jam , aku dok perap sehari semalam.  Kira derhaka resipi ke ni? Ayam ni aku x bakar dalam oven, sebab dah lambat ..x sempat masak kang .. So, aku bakar dalam pemanggang ajaib (nama dia mmg pemanggang ajaib tau). Yang bestnye dia mmg cepat masak, masak sama rata, dan kejap je dah siap..
 Ni aku pakai campak2 je ..Sbb nak abis kan segala sayur dan ayam dalam peti ais.  Pun masak dalam pemanggang ajaib tu.. Kejap je dah siap. Aku tuduh masakan aku bernama Paprik Ayam.
Ni pulak ayam masak  mayonis aku.. First time aku makan ayam ni masa MIL aku buat.. Aku memang suka food ni sebab terasa sangat semua bahan2 dia..Aku ada share resipi ni dengan sorang kawan aku, dan dia sangatlah suka masak ni.. Meh aku share ngan korang lak
Bahan2:
Ayam setengah ekor  - dipotong sedang2 la ..jangan besar2 ye
Bunga kantan 3 batang  - dihiris halus
Serai 3 batang  - dihiris halus
Daun limau purut 4 helai - dihiris halus
Segenggam cili api (kalau nak pedas lagi, tambah la ) - dihiris halus
Bawang putih - 4 ulas  - dimayang
Bawang besar - 1 biji - dimayang
Dua kiub tomyam (aku guna brand Adabi)
3 sudu besar mayonis
Sedikit air


Cara2:
1) Ayam diperap dengan garam dan kunyit, then , goreng, angkat.
2) Panaskan minyak, then tumis bawang putih dan bawang merah
3) Bila dah naik bau,  masukkan kiub tomyam dan letak sikit air supaya kuib tu cair...sikit je tau.. sebab tujuaan nya supaya kiub tu cair je ..
4)masukkan ayam yang digoreng tadi.. kacau2  kejap kasi sebati dengan rasa tomyam tu
5) Masukkan bunga kantan, serai, daun limau purut, cili api. Kacau lagi ..
6) Masukkan mayonis, masa ni korang tambah la air sikit , sebab nak sebatikan mayonis tu dengan ayam.
7) Letak garam skit je. Then tunggu air kering skit. Korang leh angkat la ..
Masakan ni memang jenis yang x berkuah banyak..Dia punye kuah tu cam kuah rendang la kepekatan nya   .. kan pekat2 gitu...
 Selamat mencuba..

Umrah 2013

Aku combine je gambar2 umrah ye..Alhamdulillah, pengalaman umrah ni adalah pengalaman paling berharga dalam hidup kami sekeluarga.  Terasa sangat bertuah dapat menjejakkan kaki ke bumi anbiya bersama2 keluarga.  Ramai  yang tanya, senang ke bawa anak kecil ke sana.. Bagi aku, alhamdulilah..anak2 senang dijaga di sana. Sebelum pergi, kawan aku pesan banyakkan solat taubat dan solat hajat, mohon dipermudahkan urusan kami. Dan alhamdulillah, Allah perkenankan doa kami..




 Berada di Masjidil Nabawi memang amat menenangkan..  Lebih2 lagi bila kita mengenangkan jasad Rasulullah ada dimakamkan di sini, lagi la sayu.. Masa hari terakhir, memang terdetik di hati, akan ke sini lagi..
Di Madinah, kami di bawa ke Ladang kurma, Bukit Uhud,Solat sunat di Masjid Aqsa.. Si kecik H@kim pun x melepaskan peluang solat sunat di sini..Alhamdulillah...


Gambar atas di bukit Uhud...Walaupun panas, H@zim berjaya juga naik ke atas Bukit Pemanah.. Aku dengan H@kim tunggu di bawah ..sebab lama sangat depa kat atas, kami decided naik bas dulu..
Setelah 3 malam di Madinah, kami bertolak ke Mekah dalam jam 3 petang, dan sampai di Mekah jam 11 malam..
 Clock tower ni, korang boleh nampak sebelum masuk Mekah lagi..sangat tinggi dan sangat gah. Semasa kami di bawa ziarah luar ke Arafah pun, kami still leh nampak jam di tower ni..
Perasaan semasa tawaf, semasa saie, adalah perasaan yang sangat sukar dilupakan.. Mendengar bacaan imam semasa solat di Mekah dan Madinah adalah pengalaman yang amat berharga..
Ya Allah, kau tetapkanlah hati kami dalam Islam dan Iman, dan semoga kami akan dapat ke sini lagi.Aminn