I cant believe yang aku tertipu ! !

As semua orang tahu, aku memang pembeli   online.. and semuanya   ok la..barang sampai .  Quality tu mg boleh   dipersoalkan, tapi   at least   barang sampai..cakap je kat mana..Lazada, Groupon, Poplook,Nile,Zalora semua tu mmg fav online portal aku.

Handbag aku beli dari mmg trusted seller yang kalau bukan kawan aku sendiri kenal  sendiri or mereka rekemen.. mahal kan..so mmg aku berhati2..takut tertipu bayar mahal2.sekali fake!!
Tudung2 branded like   Bokitta & Naelofar  pun aku   beli online.. cuma kalau dh x sabo menggeletar   nak pakai esok juga..masa tu mmg dan dan masa tu juga aku g kedai . .  so, basically   i am quite   confident dengan online portal and buying  branded and expensive   stuff   online.

Kisahnya.. aku browse2 ig dan nampak   satu ig ni jual instant shawl yang sangat2 la cantiknya. Aku x pernah beli shawl kat ig.. and shawls dia pun cantik..so macam nakkk sangat   cuba. Katanya promo rm100 for 3 helai . .and with postage   rm107.

Masa nak beli mmg agak ramah mesra..but hey budak . .aku mmg x kan ramah   mesra dgn penjual online.. calling me yunk.. seriously ?  Kau ingat aku budak baru nak up? I kept on make it formal and address her as sis.
And i kept it formal   as i can. Aku bank   in duit 12hb  may.. malam..and katanya   dia akan pos once a week. Ok understoood..

Tp dari hari sehari, dia x kasi tracking   id..senyap . .tp rajin update  kat ig.  Ok i kept on sabar waiting . .sampai aku rasa macam something   fishy is happening   ..but still   husnuzon. Hey ciksar.. baik pula kau.
Until   on  26 may, aku rasa patut  wasap them. Katanya,esok kami pos.
Masa tu jumaat, so aku macam ok.. give her sometimes.. selasa baru aku tanya lagi kalau x dapat.. dan mmg betul..  selasa tu x dapat2   juga. Petang tu..aku wasap lagi..dia seen message  aku..tp x reply . . Sesuatu x.. soalam simple and basic . .can i get my tracking id?
Kau nak tau dia kata apa? Ok kejap kami kasi.. kejap dia makan 10 minutes.. x reply2..
Aku tanya lagi..tracking id please. Kali ni jawapan dia lain.. malam ni baru pos . .baru leh kasi tracking   id.. aku x tau la adik ni ada short   term memory lost   tahap kronik ke apa.. tp baru 10 mins tadi dia ye ye cakap macamkan tracking id tu ada.. now malam ni baru nak pos? 
Jangan nak menipu  secara kurang bijak boleh   tak?
Then . Aku malas nk layan..aku cakap refund je la duit aku.. dia kata ok.. malam ni.. malam ni tu malam selasa tau.. ni dh khamis.  Habuk pon   tarak.  Aku wasap baru je di tadi.. reply pon tak. Aku nak tunggu sampai   kul 11 ..kalau   dia x reply.. aku akan cakap,bln2 puasa   ni.. dermakan la duit aku tu kat masjid.. x yah la refund kat aku.. kalau kau x buat..menjawab   la kau nanti di akhirat..

I am ok to wait . .aku pernah   beli   handbag yang aku kena tunggu 2 bulan sebab pre order.  Aku ok with that sebab aku tau.dia dah inform awal2.. dan x la diam lepas dpt   duit. For some of you,rm107 is just tiny miney little amount kan.  Tp,just imagine kalau dh dapat 10 org tertipu cam aku??

Aku tak mau share   ig dia kat sini. Never!!aku x mau jd mcm dia..
So..korang, hati2 la dengan penjual shawl kat ig ni.. baiklah beli je kat ampang   park tu..jangan malas sangat   nak berjalan .   Ehhh..itu aku..  utk adik tu.. semoga   kau mendapat balasan sewajarnya

8 ulasan diberikan:



Norliana Abdul Rahman said...

cis cam haram! takut pulak aku nak beli shawl online ni. Nasib baik aku penjual online yg baik hati kasik tracking no terus kang tetiba nama aku naik kat blog sesapa kang hahahhahah

Cik Sar said...

CPK, kann ..lakonan dia ala2 tracking id dh ada tinggal kasi je tu yang sangat x menahan ..
CPK, jamu mak dara ada jual x beb?

Norliana Abdul Rahman said...

jamu mak dara dah tak de la.. kat melawati dah tak de yeh kedai dia?

Cik Sar said...

Dah tutup beb.. lama dah..sedih kan..

edrina said...

bagi jer dalil2 bagi dia seram sikit hehe

Sabda Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam

“Barangsiapa merampas hak seorang muslim dengan sumpahnya, maka Allah mewajibkan dia masuk neraka dan mengharamkan baginya surga,” maka salah seorang bertanya,”Meskipun sedikit, wahai Rasulullah?” Rasulullah menjawab,”Ya, meskipun hanya setangkai kayu sugi (siwak).”[HR Muslim]

“Sungguh akan datang kepada manusia suatu masa, yaitu seseorang tidak lagi peduli dari mana dia mendapatkan harta, dari jalan halal ataukah (yang) haram”. [HR Bukhari]

Ketika kita telah berani mengambil barang, hak milik orang lain sekecil apapun maka kita harus bersiap kehilangan bahkan kehilangan yang kita rasakan akan jauh lebih besar.

orggilacinta said...

la bg jela ig org tuu..meh I plak pura2 bli kt dia... kasi perkena sket

Cik Sar said...

Kak ed & linda..i dh set mind x mau beli tudung2 or shawl frm ig unless yg branded or dari seller yg kawan2 mmg fully rekomen. Dh x mampu nk layan stress kena tipu..

Are-u Zalie said...

kesian ko Sar...sekarang memang ramai org suka menipu tak faham aku dorang ni..kalau nak beli shawl leh try beli kat IG: tudungmurah.shawlmurah.. ni kawan cik abg aku merangkap customer ake..kalu dia berani buat hal ngan ko memang kena perambat ngan kitorg nanti