Penang..

Cuti sekolah   yg lepas, kami ke Penang. Dan kali ni,untuk pertama kalinya kami tak ke Batu Feringghi. Tujuan utamanya adalah untuk ke Lexis Suite , Penang.

Lexis memang famous dengan famous dengan private   swimming pool   kat semua bilik..so, ayuh kita cuba yang Penang   pula . .

Kami sampai dalam pukul 11. Terus  ke Bukit Bendera   dulu. Dah bertahun2 tak pergi   Penang..dah bertukar pun   keretapi tu. Parking pun dah cantik.. dah bertingkat2 . .tak perlu la berpanas2 dan bersesak parking..yang ni, aku salute..perubahan yang sangat positif. Yang x bestnya   kan..sikap sesetengah   pelawat yang x reti   nak beratur.. i would say..Msian dah bagus..kita beratur..ikut queue ...dalam train   kasi kanak2 dan org tua duduk.

Tapi, tu la.. dah nama pun kawasan pelancongan, ramai la makcik  dan pakcik   arab kan.. yeah..mereka2 ni sangat menaikkan darah kau.. dengan x reti nak queue masa naik naik train..muka selamba   je potong   queue. Dalam train , x de pon rasa nak kasi bdk2 or pompuan   duduk.. like seriyesli pak arab???

Train tu agak laju kan..aku lak yg ngeri sebab laju   sangat . .dah la naik   like almost 90 degree.. cuaca kat atas tu panas   ya amat2.. kalau   dulu2 kau leh bajet2 kabus manja kat penang   hill tu..now tidak   lagi.. panassss uolss..

Dan sebagai acah2 pelancong..kami makan kat cafe atas penang hill.. beli scone.. tea..kek..kata acah2 pelancong   kan.. kau ingat   ni kat Cameron Highland  .. dah la mahal ..ku tabahkan diri utk abiskan scone dan teh   tu dalam   kepanasan...nak tangkap gambar pun x mampu   sebab panas sangat.

Lepas makan.. cari la jambatan kunci ala2 korea tu kan..aku dh lupa pasal tu..tp nasib la si H@zim ingatkan.. laju2 juga bergambar..cantik la tempat tu..i like.. cuma minus   the   weather   je yg acik tak berapa  tahan. Aku ni mmg cannot   tahan panas..migrain kelak..terus x jadi bercuti   lak nanti.

Keluar je dari Penang Hill..terus beli nasi kandar otw jalan je teluk   kumbar.  Why semua nasi kandar kat Penang ni sedap...

Ok..terus ke hotel . .senang je nak cari hotel   ni..dia bukan la kat kawasan pelancongan . . Sama la macam kat PD tu..motip   kami pun just nak rehat2 kat bilik..

Bagi   aku..bilik dia memang la kecik  skit dari grand lexis, PD.. tapi   konsep dia moden .  Siap ada bilik sauna kat tepi swimming pool. Sampai2   je.. bebudak terus mandi, dan kami makan tepi kolam..acah2 rumah sendiri.. bebudak mmg have fun sangat. kami memang tak keluar ye..malam pun makan order   room service   je.

Esoknya, Breakfast   dia not bad.  Yang ni dia menang dari Grand Lexis. Pilihan banyak.
Masa kami dtg,hotel   ni baru soft launch ye.. so, dia promo cam we can take any/everything   dari fridge dlm bilik.  Banyak   kali juga kami tanya betul ke.. senang kau.. rezki jangan ditolak.
Masa nak checkout, hasben ajak kami makan kat Japanese resto kat hotel tu.. dia x suka pon makan japanese ye..tp dia dok melayan tekak bini dia ni haa.. dan kami dapat makan free tau. Nak tau camne? Sebab kami dapat   voucher rm100 dari hotel.. memang untung berganda. Harga dia pn ok..ala2 kau makan kat   sushi zanmai je. Aku ambil salmon head .. hasben   dan anak2 ambil nasi set ayam.

lepas   makan, terus check   out dan cari barang   skit kat town. Basically   percutian   yang ni memang kami dok   bilik je..sure org   cakap..datang jauh2 dok hotel je ke. Yes!! Memang nak relaks .. anak2 mandi depan   mata.. dan mak ayah leh tgk tv   depan   bilik.

Kalau sapa2 yg dok kat utara nak rehat2..memang aku sajes la Lexis   ni.. trick dia, kau beli   food siap2.. sebab lepas kau dh check in, kau akan jadi sgt malas nak keluar *dan sangat jauh juga sebenarnya dari town.

4 ulasan diberikan:



Norliana Abdul Rahman said...

mcm best. sekarang jugak aku usulkan kat mr p!

Cik Sar said...

btw beb, kang ada grand lexis KL,, yang tu kalau dah siap kita pergi ramai2,,

are-u Zalie said...

wau penang...wau lexis...wauuuu...

Cik Sar said...

Ayu..lama aku bebenor x berjalan.. yuk beb..bawa ipan dan si kembars..